Referral Marketing: Pelajar Cari Pelajar

“Masya Allah dah lancar kau baca Al-Quran, Man. Kau belajar dekat mana ye?” tanya Kamal kepada Abdul Rahman. “Aku ingat nak belajar baca Al-Quran juga la”.

“Alhamdulillah. Aku belajar dekat [pusat pengajian anda]. Teknik guru mengajar sangat baik. Mudah faham”. Ini contoh perbualan pelajar anda. 

Kita suka kongsi benda baik. Kalau kita makan di kedai yang sedap, kita akan kongsikan pengalaman kita dengan orang lain. “Dah cuba Char Kuey Teow Pak Mat depan pejabat tu? Pehh superb!”.

Menurut kajian, kita sebagai pembeli, adalah 4 kali lebih cenderung untuk membeli sesuatu apabila dicadangkan oleh kawan. Kita lebih percaya kepada kawan-kawan dan orang terdekat.

Ini adalah suatu bentuk pemasaran yang dipanggil “Word of Mouth” (WOM), di mana customer anda sendiri mengesyorkan produk anda dengan sukarela.

Bentuk pemasaran ini sangat berkesan. Anda dapat membina hubungan yang baik dengan pelajar-pelajar anda disamping mendapat pelanggan dan penyokong-penyokong setia. Ia juga dapat menyumbang kepada kesedaran brand (brand awareness).

Membina “word of mouth” yang baik bukan perkara yang mudah. Biasanya ia akan berlaku secara organik, tanpa kawalan anda. Namun ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menggalakkannya.

Jaga Pelanggan Anda

Perkara yang PALING penting, sebelum apa-apa usaha pemasaran, adalah: pastikan pengalaman setiap pelanggan (customer experience) yang berinteraksi dengan pusat pengajian anda baik.

Pastikan pengalaman setiap pelanggan (customer experience) yang berinteraksi dengan pusat pengajian anda baik.

Jika pengalaman mereka dengan pusat pengajian anda tidak baik, dengan rela hati, mereka akan kongsikan pengalaman buruk tersebut.

Galakkan Pelajar Anda Untuk Berkongsi

Bukan semua orang akan berkongsi pengalaman mereka. Anda boleh minta pelajar kongsikan pengalaman mereka dalam bentuk testimonial atau “like” pada laman sosial yang kemudian boleh anda share dengan bakal pelajar.

Jika mereka berpuas hati dengan layanan yang diterima, mereka akan cuba untuk sokong anda. 

Pelajar Cari Pelajar

Salah satu cara lain untuk kita galakkan perkongsian adalah dengan menawarkan insentif kepada pelajar dalam bentuk diskaun. Anda boleh berikan diskaun sebanyak 10% setiap bulan kepada pelajar yang rujuk pelajar lain ke pusat pengajian anda. Ini disebut sebagai “referral marketing”.

Antara kelebihan referral marketing adalah:

  • Lebih murah berbanding iklan berbayar.
  • Dapat menarik pelajar-pelajar baharu yang lebih berkualiti.
  • Menghasilkan pelajar yang lebih setia.

Idea: Wujudkan pakej Friends & Family.

Bagi harga istimewa untuk sekumpulan pelajar yang mendaftar 3-5 orang sekali.

Mereka akan bantu anda cari orang lain daripada keluarga dan kawan-kawan untuk join.

Syarikat telco (Digi, Celcom, Maxis) selalu guna cara ni, tu yang ada satu keluarga semua guna telco yang sama.


Psttt 😯 Saya sedang fikirkan kaedah perlaksanaan referral marketing yang sesuai untuk pusat pengajian. Boleh hubungi saya kalau berminat untuk kita bincang dan bantu bagi idea. WhatsApp pun boleh.

In sya Allah saya akan tulis post lanjutan tentang cadangan perlaksanaan Referral Marketing dalam Mudeer.

Terima kasih kepada En. Azam daripada Jomngaji atas perkongsian beliau. Dia yang mula cetuskan idea ini.

Nota: Referral Marketing berbeza dengan Affiliate Marketing yang menawarkan insentif kewangan kepada orang lain, selain pelajar anda. Referral Marketing hanya ditawarkan kepada pelajar (atau pelanggan) anda dan biasanya bentuk insentif bukan wang ringgit, tetapi diskaun atau mata nilai.

Jika anda mendapat manfaat daripada post ini, boleh join group Telegram kami. 😊

Published
Categorized as tips

Leave a Reply