Tips Untuk Mencari Guru Al-Quran Yang Bagus

Mencari guru Al-Quran yang berkualiti adalah langkah penting dalam memastikan anak-anak atau para pelajar mendapatkan pendidikan agama yang terbaik. Berikut adalah empat tips utama untuk membantu anda mencari guru Al-Quran yang bagus.

Cara Untuk Caj Yuran Pelajar Mengikut Bilangan Sesi

Ada yuran pelajar yang kita tak kutip kalau guru tak rekodkan kelas. Kelas dah jalan, elaun perlu dibayar, tapi yuran tak kutip. Dalam Mudeer kita boleh tetapkan yuran pelajar mengikut bilangan sesi kelas yang berjalan (pro rata). Contohnya bulan lepas guru jalankan 3 kelas, maka pelajar hanya perlu membayar untuk 3 kelas sahaja. Masalahnya adalah… Continue reading Cara Untuk Caj Yuran Pelajar Mengikut Bilangan Sesi

Berapa Pelajar Kelas Mengaji Yang Diperlukan Untuk Kita Bertahan?

Kalau kita masih ingat semasa pandemik Covid-19 dulu, banyak kelas mengaji kehilangan pelajar. Kelas terpaksa dijalankan secara online dan ramai pelajar berhenti sebab tidak dapat menyesuaikan diri.

Masa tu, semua dalam survival mode. Antara soalan yang timbul adalah, “berapa orang pelajar perlu aku ada supaya cukup untuk tidak gulung tikar?“.

Dalam post ini kita akan cuba jawab soalan tu.

Cara Tetapkan Yuran Kelas Mengaji Dengan Betul

Yuran pelajar boleh menentukan sama ada kelas mengaji kita terus berkembang atau tutup.

Biasanya kita tiru je yuran orang lain, tanpa kita faham, kenapa dia tetapkan yuran macam tu? Entah-entah dia pun main hentam je.

Saya nak kongsikan cara mudah untuk kita tentukan yuran kelas mengaji dengan betul.

4 Cara Untuk Mengekalkan Pelajar

Mencari pelajar baharu lebih susah daripada menjaga pelajar sedia ada, terutama sekali untuk kelas mengaji.

Pelajar sedia ada sudah percaya dan selesa dengan kita. Menjaga pelajar sedia ada antara perkara yang paling penting untuk kelas mengaji.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh kita lakukan untuk memastikan pelajar kekal dengan kita.

Cara Tetapkan Role Pengguna Dalam Mudeer

Apabila pusat pengajian kita semakin membesar, biasanya kita akan mengambil pekerja untuk membantu kita. Namun, ada perkara-perkara yang patut dirahsiakan dan tidak perlu diberikan capaian.

Dalam Mudeer, kita boleh tetapkan capaian berbeza bagi setiap pengguna. Pengguna perlu diberikan peranan (Role) dan kita boleh tetapkan capaian berbeza untuk setiap Role.

Persaingan Sihat Itu Baik

Peniru bulat-bulat (atau copycats) biasanya meniru tanpa berfikir. Mereka tiru apa yang mereka nampak sahaja. Mereka tidak melalui pengalaman dan proses pembelajaran yang sama.