Khidmat Pelanggan yang Luar Biasa Akan Menghasilkan Pelanggan yang Setia

Baru-baru ni kereta saya susah nak start. Saya pun bawa kereta ke kedai bateri yang saya beli bateri sebelum ini.

Layanan kedai tu, sebelum ni pun, memang sangat baik. Dia terangkan dulu masalah sebelum dia cadangkan untuk tukar bateri atau tidak.

Kali ni pun layanannya baik. Sampai di kedai, dia keluarkan alat untuk menguji bateri. Selepas menguji, dia terangkan bateri tidak dicaj dengan baik dan dia suspek masalahnya berpunca daripada satu komponen dalam kereta (alternator).

Dia sarankan supaya saya pergi ke bengkel kereta untuk bertanya. “Kita tak nak la jual bateri, padahal OK lagi”, ujarnya. Masya Allah susah nak cari orang yang jujur.

Bila saya tanya bengkel, mereka pula kata bukan masalah kereta, tapi masalah bateri.

Nak dipendekkan cerita, saya bawa kereta ke kedai bateri lain untuk mendapatkan pendapat kedua. Kedai tersebut semak dengan lebih terperinci. Dia buat tiga jenis ujian untuk memastikan bahawa memang bateri yang bermasalah. Akhir sekali saya beli bateri dengan kedai tersebut dan alhamdulillah masalah selesai.

Walaupun saya memang berminat untuk menyokong perniagaan kedai bateri sebelum ini, saya terpaksa beli dengan kedai lain (sebab risau kereta tak boleh start terus kalau tunggu lama).

Pengajaran

1. Bila pelanggan datang dengan masalah atau aduan. Pastikan masalah tersebut bukan berpunca daripada kita, sebelum kita mencadangkan langkah lain.
2. Contohnya kalau pelajar nak berhenti, siasat dulu adakah berpunca daripada kita (guru atau layanan staf)? Mungkin sempat lagi untuk kita menyelamatkan situasi.
3. Contoh lain: tak ada sesiapa pun yang suka kena transfer daripada satu bahagian ke bahagian lain bila kita call mana-mana pejabat (kerajaaan) tentang masalah kita.
4. Khidmat pelanggan yang luar biasa akan menghasilkan pelanggan yang setia.

Harap membantu 😊

Leave a Reply